La coalició ha fet públiques les primeres conclusions de la comissió de recerca: la trama Gürtel de Valencia podria tenir la seua trama paral·lela a Alacant amb empreses diferents i un modus operandi semblant. Compromís acredita 70 factures i els corresponents expedientes de contractació en la qual s’aprecien indicis de frau continuat per adjudicar a dues empreses ja acusades en el cas Fitur d’Oriola. Les dades corresponen a la gestió de l’expresident José Joaquín Ripoll entre els anys 2004 i 2009, que és el període que la coalició ha pogut investigar dins de les seues possibilitats.

20 de febrer de 2017

Quatre mesos han bastat perquè Compromís faça públic el que ha assegurat podria ser la trama paral·lela del Partit Popular d’Alacant al cas Gürtel: 3,2 milions d’euros facturats a empreses ja acusades de frau en el cas Fitur Oriola i que haurien aconseguit de forma continuada i durant anys una manipulació al seu favor de la contractació de les fires de turisme.  Compromís ha destacat que aquestes conclusions es refereixen als primers anys d’estudi que ha analitzat, des de l’any 2004 al 2009, i només d’un organisme dels 25 que té la Diputació d’Alacant. La coalició no descarta que altres administracions hagen contractat amb les mateixes empreses similarment.

Les contractacions se circumscriuen a les empreses Exporigging i Stands Molins S.L., els administradors dels quals coincideixen i estan immersos en una causa ja en marxa en els jutjats d’Oriola, en els quals se’ls acusa al costat de l’expresidenta del PP comarcal, Pepa Ferrando, de ser cooperadors necessaris en quatre delictes de prevaricació administrativa i quatre delictes de frau per les irregularitats perpetrades en l’adjudicació dels serveis relatius al muntatge del stand d’Oriola  en FITUR entre 2008 i 2011. Tant Exporigging com Stands Molins apareixen com a responsables civils subsidiaris.

La documentació recopilada per Compromís serà posada a la disposició de  Fiscalia en els pròxims dies. Les 70 factures, analitzades dins de la comissió de recerca dels últims 12 anys de la Diputació alacantina, són del període en el qual José Joaquín Ripoll era president de la Diputació. cal recordar que la Fiscalia demana 16 anys de presó i 44 d’inhabilitació com a càrrec públic en el cas Brugal quan era president de la institució provincial.

La coalició observa que existeixen clars indicis de delicte relacionats amb frau en la contractació i prevaricació administrativa: maquinacions en els diferents tipus de contractació (contractes menors, contractació negociada i concursos públics) entre 2004 i 2009 entre el Patronat de Turisme Costa Blanca i les empreses Exporigging SL i Stands Molins SL.   

“Tot ens convida a afirmar que el Partit Popular d’Alacant tenia la seua pròpia trama paral·lela a Gürtel, i que durant anys hauria desviat milions d’euros que havien d’haver anat als pobles a través de la gestió turística. Acudirem a la justícia perquè el PP i aquests emprenedors retornen els diners a la institució en cas que es confirme el frau”, ha considerat el portaveu de la coalició en la Diputació, Gerard Fullana.

El modus operandi  se cenyeix a quatre formes de contractació per a evitar la concurrència pública:

  1. Contractes menors, són contractes d’adjudicació directa. Crida l’atenció la ingent quantitat de factures presentades per valors entre els 11.000 i 12.000, en molts casos 11.999 i quantitats semblants. Compromís entén que existia el fraccionament, ja que 12.000 euros són el límit màxim per a no convocar cap concurs.
  2. Contractes negociats sense publicitat. Convidaven a tres empreses: una d’elles declinava sistemàticament l’oferta (sempre amb la mateixa carta) i les altres eren dels mateixos propietaris. Per tant, realment, solament s’estava presentant una oferta econòmica i no hi havia concurrència o competència real.
  3. Contractes oberts.
    1. Els anteriors a la llei de contractes de 2007: en la llei de contractes de 2000 els termes mínims per a la presentació d’ofertes eren molt reduïts (15 dies) i encara ho eren més si el procediment era per urgència (7 dies). Quan la presentació d’ofertes no eren per urgència, les licitacions coincidien amb vacances. El resultat és que a totes aquestes licitacions únicament es presenta Stands Molins SL.
    2. Amb el canvi legislatiu en matèria de contractes, els terminis s’amplien considerablement (de 15 a 54 dies) ja que aquest tipus de contractes passan a estar sujbectes a una REGULACIÓ HARMONITZADA. Coincideix amb canvis en la valoració de les licitacions per part del Patronat, que passa a donar una importància desorbitada als criteris subjectius, com és el disseny, enfront dels objectius, com el del preu. En semblants circumstàncies, és a dir, en prevaldre la subjectivitat, la llei requereix que hi haja una comissió amb tres tècnics especialitzats, circumstància que no està present en el cas analitzat.