La junta de portaveus debat rectificar l’assignació als grups polítics i obrir una nova negociació. El Partit Popular es nega a que tots els organismes de la Diputació respecten la proporció democràtica del ple

El Partit Popular segueix enrocat en la vella política, com ha pogut comprovar Compromís aquest dimecres en la Junta de Portaveus. La coalició ha proposat una investigació dels últims 12 anys a la Diputació d’Alacant que, malgrat la postura favorable de la resta de partits, el PP denega. La investigació resulta primordial per a Compromís, que busca conèixer què ha passat tots aquests anys a una institució amb un expresident, José Joaquín Ripoll, acusat de diversos delictes per una jutgessa, i per l’auditoria recentment coneguda sobre el Patronat de Turisme que aventura, com a mínim, un descontrol galopant de l’organisme en matèria econòmica i en la concessió de subvencions.

Aquesta proposta ha propiciat un xoc verbal entre el portaveu del Partit Popular, Carlos Castillo, i el de Compromís, Gerard Fullana, quan aquest últim ha proposat una investigació sobre els darrers anys, especialment sobre Brugal i sobre els possibles vincles amb l’operació Taula i els indicis d’irregularitats que va destapar ahir aquest mateix grup en el Patronat de Turisme. Castillo ha retret a Gerard Fullana que el Partit Popular no recolzarà una comissió de recerca perquè “miren al futur i no al passat”, al que el portaveu de Compromís ha respost que el seu grup “mira cap el futur i que no per açò renuncia a denunciar les irregularitats del passat”. En aquest sentit, Fullana ha enlletgit a Castillo que “en públic repudien la corrupció però que es neguen a investigar-la quan tenen oportunitat. El PP solament es penedeix quan li han enxampat”.

Fullana ha declarat que “no em convencen les justificacions contradictòries i poc convincents sobre les irregularitats de l’auditoria feta pública ahir per Compromís sobre el Patronat de Turisme”. L’auditoria denúncia una praxi dolenta en la donació de subvencions, descontrol en la justificació de la despesa, excés injustificat de finançament del Patronat i 5 béns de 7, analitzats aleatòriament, que no apareixen. Fullana ha expressat el seu convenciment que el cas “apunta a irregularitats majors i per açò no entenem perquè el PP es nega a investigar, aquesta pel·lícula ja l’hem viscut a València fa uns anys”.

Compromís ha acudit també hui a la junta de portaveus amb tres propostes molt clares: modificar la majoria absoluta del PP en els organismes de la Diputació i potenciar una representació proporcional al ple, renegociar l’escandalosa assignació als partits aprovada en Nadal, punt inclòs en l’ordre del dia per la coalició, i promoure una comissió de recerca sobre la gestió del Partit Popular en la institució en els últims 12 anys.

El Partit Popular s’ha mostrat fermament en contra de perdre la majoria absoluta als organismes autònoms i a la junta de govern i ha afirmat que mantindrà la situació encara que els números no quadren amb la proporcionalitat del ple.

Una altra de la grans notícies de la junta de portaveus ha sigut el principi d’acord entre els grups polítics per a renegociar l’assignació als partits polítics. Una proposta que ha nascut del grup socialista i que havien compartit dies previs totes la forces polítiques. “Venim parlant amb els socialistes des de que Ciutadans va escenificar la ruptura del pacte del PP i crec que hui el PSOE ha fet un pas decidit en la bona direcció, fem una valoració positiva i l’objectiu és que el pròxim ple aprove noves condicions i destine més de 300.000 euros a inversions municipals. En Compromís portem 2 mesos exigint-ho”, ha considerat Fullana.