El president de la Diputació retira del ple la reforma del reglament de l’Institut Gil-Albert per a no perdre la majoria absoluta a l’organisme, de la qual no gaudeix a la institució provincial.
Compromís ha presentat una moció al pròxim ple de la Diputació d’Alacant perquè la junta rectora de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, ens dependent de la institució amb un pressupost de 1,3 milions d’euros, tinga la mateixa representació política que l’hemicicle del palau provincial. La coalició ha presentat en junta de portaveus la iniciativa després que el Partido Popular haja retirat una moció per modificar el reglament d’aquest organisme, presentada pel president César Sánchez, quan ha comprovat que anava a perdre la majoria absoluta al Gil-Albert.
Actualment, el PP ostenta una majoria absoluta a la junta rectora de la que no gaudeix a la Diputació alacantina. Per no perdre-la, Sánchez ha recorregut a un ardit de dubtosa qualitat democràtica: pretenia reformar l’organisme perquè la universitat tinguera un espai a la junta rectora però ha retirat la seua iniciativa quan Compromís ha presentat una esmena a la moció de Sánchez reclamant que la representació política al Gil-Albert fóra la mateixa que a l’hemicicle, on el PP no té majoria absoluta.
“Actualment, aquest òrgan no té legitimitat democràtica i el president no vol que la tinga. Sánchez ha perdut el respecte a la voluntat popular. La representació política del Gil-Albert no representa la decisió electoral que va eixir de les urnes alacantines el passat maig. Exigim la proporcionalitat d’acord al número de diputats que existeix al ple de la Diputació i, des d’ara, la demanarem a totes les esferes de la institució on calga”, ha manifestat el portaveu adjunt de Compromís, José Manuel Penalva.
La moció presentada per Penalva, que manté l’accés de les universitats al institut, persegueix principalment que al Gil-Albert un diputat de cada partit estiga representat a la junta rectoral i que el seu vot siga ponderat a la representació del seu grup al plenari de la Diputació. “En l’actualitat i és regla general, en aquesta legislatura els organismes autònoms tenen una majoria del PP per voluntat política. Els estatuts de qualsevol organisme de la Diputació hauria d’adequar-se a la representació del ple i no dependre de majories eventuals de govern o imposicions de grups polítics majoritaris”, ha considerat Penalva.
Els ‘aguinaldos’ del partits
L’acord de PSOE i Compromís per anul·lar l’augment de les subvencions als partits polítics aprovada el passat Nadal s’ha quedat congelada i la seua inclusió al plenari d’aquest dimecres ha quedat en mans de César Sánchez, qui hores abans del plenari decidirà si s’inclou dins del ordre del dia o no.