Compromís reclama al equip de govern del PP a l’Ajuntament benidormer els expedients de les factures en el seu poder i posa el focus sobre l’assessor de Turisme municipal, Sebastián Fernández, qui precisament era el responsable del Patronat Costa Blanca durant els anys que les mercantils més van facturar a l’organisme. La portaveu adjunta a Les Corts, Mireia Mollà, ha demanat també la facturació existent en les conselleries de la Generalitat d’aquestes empreses.
13 de març de 2017
Compromís va ratificar la seua denúncia davant la Fiscalia Anticorrupció d’Alacant la setmana passada referida als 3,2 milions d’euros facturats per un grup d’empreses basques al Patronat Costa Blanca després de que el fiscal haja obert diligències. La coalició reclama a més els expedients a l’Ajuntament de Benidorm sobre les contractacions de les fires de turisme a les que assistia el municipi amb les empreses Exporigging y Stands Molinos, que van facturar al govern de la ciutat 1,6 milions entre els anys 2005 i 2010. Segons la investigació realitzada per la coalició, les empreses de la trama van facturar un total de sis milions d’euros en pocs anys a governs del Partit Popular que podrien presentar greus sobrecostos per a l’administració pública.
Compromís tem que l’Ajuntament de Benidorm estiga retenint els expedients de contractació d’ambdues empreses amb la intenció de que prescriga tota la informació possible de 2007 (el període de prescripció en aquestos casos és de 10 anys). Es dóna la circumstància que qui hui és assessor d’alcaldia en matèries turístiques siga qui va ocupar la presidència del Patronat Costa Blanca durant els anys que la trama d’empreses més va facturar a la Diputació alacantina, Sebastián Fernández.
“Duem setmanes reclamant els expedients de contractació de Exporiggins i Stands Molinos a Benidorm i la setmana que ve presentarem un recurs en cas de no tindre la informació en temps. No sabem el perquè està dilatant el PP l’entrega de documents, però tenim les nostres sospites i no sabem si Fernández és la persona idònia per assessorar a l’alcalde en aquestos moments. Volem veure si va existir frau en la contractació i sobrecostos durant l’organització de les fires a les que va assistir Benidorm”, ha manifestat el portaveu municipal de Compromís, Josep Bigorra.
Prescripcions
Bigorra ha assistit aquest matí a la roda de premsa en la que han participat la secretaria d’Organització de la coalició, Àgueda Micó, els diputats autonòmic i provincial Mireia Mollà i Gerard Fullana, així com l’alcalde de Torrevella, José Manuel Dolón (Els Verds).
El retard en l’entrega de documentació demandada per l’oposició ja va ocórrer a la Diputació d’Alacant, quan el PP va retardar la creació de la comissió d’investigació dels últims 12 anys a la institució provincial. Aquesta dilació per part del govern del popular César Sánchez ha fet que totes les factures presentades abans del 2007 pogueren haver prescrit, si bé Compromís no descarta que es puga observar en la investigació de fiscalia el delicte continuat. L’any 2006 és especialment escandalós ja que les empreses facturen més del doble del que havia facturat als anys 2005 i 2007 pels mateixos conceptes, les fires de Fitur, arribant a superar el milió d’euros sobre el total anual.
Cas PP Costa Blanca
La situació de Benidorm és un mirall del que va passar a la Diputació d’Alacant, on la trama factura 3,2 milions. Si a l’Ajuntament benidormer és Sebastián Fernández qui encara té veu i poder, al Patronat de Turisme és Eduardo Dolón, qui va aprovar com a membre de l’Ajuntament de Torrevella contractes amb l’empreses basques que, de fet, ja estan acusades per fets similars a un jutjat d’Oriola. Al municipi del Baix Segura les mercantils facturaren 1,3 milions.
“Eduardo Dolón ha ocultat que estava en les juntes de govern que va contractar amb empreses de la trama a Torrevella. És una vergonya que aquesta persona no tan sols siga el president del Patronat, sinò també de la comissió d’investigació que cerca aquestes qüestions a la Diputació”, ha considerat el portaveu a la Diputació, Gerard Fullana: “Recordem que per a retardar l’entrega de la documentació van fer un informe dient que com en eixe temps jo no era diputat no podia accedir a dita informació. Ridícul. També van fer tot el possible per retenir la creació de la comissió durant uns sis mesos”.
“Eduardo Dolón no ha tingut el valor d’assumir cap responsabilitat política”, ha continuat l’alcalde de Torrevella, José Manuel Dolón. “En l’Ajuntament hem trobat contractes de Stands Molinos per valor de 235.000 adjudicats sense ni tan sols aparença de concurs públic. El que és curiós és que quan tracten de donar una aparença legal de les contractacions és quan millor es veu el fraccionament de contractes”, ha dit l’alcalde de Els Verds.
Corts i AVT
La portaveu adjunta a Les Corts de Compromís, Mireia Mollà, ha avançat també que ja ha demanat al parlament valencià la facturació i expedients de aquestes empreses. “Compromís ha investigat sempre els fets sospitosos dins de l’administració. Si s’han robat diners de l’administració, els volem de tornada. Volem saber fins a on va arribar la presumpta trama dins de l’administració. Sembla que si ha existit el cas Fitur afectant a la Agència Valenciana de Turisme, també va existir un similar a Alacant. És com a mínim estrany que les nostres administracions hagueren de contractar amb empreses basques per esdeveniments turístics, quan es suposa que és un sector del que som experts”, ha manifestat la diputada il·licitana i també regidora de Turisme a Elx.
La secretària d’Organització, Àgueda Micó, ha reivindicat el paper de Compromís com el partit anticorrupció: “Ja ho fèiem des de l’oposició i ara des de les administracions, netegem els calaixos. Llàstima que part del treball de la gent al govern siga estar mirant el que van fer altres que van deixar trencada la tresoreria autonòmica per una gestió negligent i interessos que no eren els públics”.