Un ampli ventall de representants socials, empresarials i polítics confirmen la seua assistència dimarts a la presentació del Pla Objectiva, una innovadora proposta que pretén generar un gran consens sobre l’equitat, la transparència i l’autonomia dels pobles en la inversió pública de la Diputació d’Alacant

Alacant, 24 d’octubre de 2016

Més de 50 encontres han mantingut els membres de Compromís a la Diputació d’Alacant en els darrers dos mesos amb l’objecte d’intercanviar dades i opinions sobre el Pla Objectiva. Es tracta d’una proposta que pretén acabar amb la tradicional arbitrarietat en el repartiment de subvencions a les diputacions i en concret a la Diputació d’Alacant. Associacions empresarials, universitats, alts institucions, agents socials i professionals completen una llarga llista que fins a hui dissabte ha format part d’un calendari de contactes dissenyat per generar el màxim consens possible al voltant d’esta proposta.

El punt inicial de les primers reflexions del Pla Objectiva van nàixer a principis de 2016, amb diverses reunions amb diputats i diputades de la Diputació de València, institució que ha començat fa uns mesos a aplicar estos criteris en una partida global d’inversió de 70 milions d’euros. El mes de març Compromís assajava un primer intent d’objectivació de subvencions present una proposta concreta, de qual va eixir gran part del pla consensuat d’inversió sostenible aprovat per unanimitat a la Diputació d’Alacant el mes d’abril.

Des de la primavera el grup de Compromís a la Diputació d’Alacant ha completat seguint com paràmetre el pressupost de la institució al 2016 un projecte amb entitat pròpia. El Pla Objectiva preveu que aquest 2017 es puga invertir ja 35 milions d’euros a les comarques del sud sota paràmetres objectius, que van des de la població fins a barems socials com les xifres d’atur, entre d’altres. “No podem continuar el ple segle XXI obligant els alcaldes i alcaldesses a venir a rogar subvencions a la Diputació com amodus operandi, ha destacat el portaveu del grup Gerard Fullana.  El portaveu de Compromís, que va presentar un recurs contra la diputació per manipulació de les ajudes com a regidor quan encara no era diputat, ha destacat que “és factible arribar a un gran acord que faça possible que un poble puga saber abans de redactar el seu pressupost quants diners rebrà anualment de la diputació, i ho podem fer, amb factors que garantitzen  l’equitat segons la situació de cadascú”.

Compromís ha qualificat com “terrible” la idea consolidada segons la qual la manera de votar d’un poble determina les seues ajudes, en el sentit de les evidències fins i tot amb sentències judicials i constatades pel BOP de la discriminació de pobles segons el color polític del seu alcalde. Jose Manuel Penalva, portaveu adjunt del grup i coordinador tècnic del projecte ha explicat que “no només parlem dels criteris objectius sinó també de generar una administració més àgil i evitar centenars d’hores perdudes als nostres pobles”.

Lluis Pastor, Diputat per l’Alacantí de Compromís, ha destacat “el consens com un dels valors que perseguix el pla, la proposta busca sumar a tothom”.

 

A l’acte intervindrà també la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, que explicarà exemples pràctics de la seua aplicació a València, encara que Compromís ja ha destacat que el Pla Objectiva suma novetats al respecte.